Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем

...
Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем
Коментари Харесай

Прогноза: Ток и парно може да станат още по-скъпи през зимата

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са напълно действителни, в случай че се зачетем в решението не КЕВР. В момента цените се задържат, само че през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. За това предизвести в изявление за БНР Ваня Григорова, стопански консултант в КТ „ Подкрепа “.

„ Това напълно не са действителни цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, в случай че отразим всички разноски. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена. “

Ръстът на цените, за да отразява действителността, би трябвало да е доста по-висок, добави тя.

30% от българските семейства не могат да си разрешат съответно отопление, което е четири пъти повече от междинното в Европейския съюз, където едвам 7 на 100 от семействата изпитват сходни усложнения, уточни Григорова.

Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на Национален статистически институт средно с към 42% се усилват разноските на едно домакинство за осветяване, отопление и сила, разяснява Григорова в предаването „ Преди всички “.

„ 1140 лв. – химера за огромна част от бедните семейства. “

Бедните семейства не могат да си разрешат финансови разноски, а откакто не могат, плащат повече, посочи Ваня Григорова. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да употребяват уреди с висока енергийна успеваемост.

„ Ако ние употребяваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме развалина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не вършим финансови разноски, заради което ставаме още по-бедни. “

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, растежът на цените е доста по-висок от тези на въглища, а това е извънредно значимо, означи специалистът.

„ Тъй като демонстрира, че даже при този пик на цената на излъчванията, още веднъж цената се усилва повече при тях. “

В момента се задържат цените както на електрическата сила, по този начин и на отоплението, с включването единствено на дребна част от главните ТЕЦ-ове на контролирания пазар, акцентира Ваня Григорова.

„ Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се усили още повече както цената на тока, по този начин и на отоплението. В момента виждаме доста сериозен растеж на цените, само че той може и е прекомерно вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато общественото напрежение ще бъде още по-високо. “
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР